SKOLEN

skolens VISION
Vores ambition er at medskabe ansvarsfulde verdensborgere med bæredygtige livssyn. Dette gælder både i forhold til børnenes eget mentale helbred, deres nysgerrighed og kritiske refleksionsevne. Selvindsigt og selvværd styrkes ved at give børnene en forudsætning for udsyn. Hermed lærer børnene at finde og udvikle deres roller i fællesskaber på lokalt og globalt plan. Vi ønsker at klæde børnene på til at kunne navigere og indgå i en foranderlig og globaliseret verden og give dem værktøjer, der øger deres muligheder for at ændre på verdens klimamæssige og teknologiske udfordringer.
Læs mere
Vi fokuserer på dialogbaseret undervisning, hvor medbestemmelse, anerkendelse og ansvar hjælper børnene til at blive proaktive og dermed i stand til selv at kunne løse praktiske og sociale problemer. Dette sker med støtte fra og i samspil med kompetente og nærværende voksne.
Undervisning i naturen giver en naturlig løsningsorienteret tilgang til udfordringer på et praktisk såvel som et abstrakt plan. Dermed bliver børnene ikke kun bedre til at reparere i stedet for at erstatte, men også øvet i at tænke mere åbensindet og abstrakt på intellektuelle og følelsesmæssige udfordringer.
Det er vigtigt for os at give børnene en stemme og et medansvar for egen udvikling, og samtidig at være opmærksomme på, at værne om deres ret til at være børn og give slip på kontrollen. Nysgerrighed og fantasi er kardinalpunkter i undervisning og samvær Vi tror på, at denne tilgang fordrer børnenes engagement og vi lægger stor vægt på at både børn og voksne bevarer deres barnlige begejstring ved at undersøge, lære og udvikle.
På Lillesyd Friskole er vi overbeviste om at en motivation, der er bæredygtig, skal komme indefra. Derfor ønsker vi at skabe et læringsmiljø, hvor ønsket om at lære er baseret på barnets egen motivation og ikke krav udefra. Med denne tankegang tror vi således på, at vi giver børnene et solidt fundament for at træffe gode valg for både sig selv og andre

grundtvigkoldske
rødder
Med vores Grundtvig-koldske værdiafsæt lægger vi vægt på at skabe et skoleliv, der resonerer med det egentlige levede liv, den frie opbyggelige samtale og gensidig erfaringsudveksling på tværs af aldersskel, køn, og position. Undervisningens mål må ikke blokere for barnets iboende nysgerrighed, men derimod skabe rum for at denne kan blomstre.
LÆS MERE
Dette fokus betyder konkret at skolens voksne er fleksible i tilrettelæggelsen af dagens undervisning, idet vi på Lillesyd Friskole prioritere tid og rum til at gribe de unikke input børnene bidrager med. I praksis kan dette betyde, at et uventet fund af sommerfuglelarver ikke anses om en forstyrrelse men en kærkommen mulighed for at gøre undervisningen interessant og relaterbar.

Forældreinddragelse
Lillesyd Friskole er skabt af forældrenes engagement, frivillighed og initiativ.
Som forælder på skolen er man en del af fællesskabet, der både er med til at definere skolens indhold og sørge for at rammerne omkring undervisningen er gode.
Da vi er en Grundtvig-Koldsk funderet skole, inviterer vi forældre såvel som bedsteforældre til at bidrage til undervisningen med livsfortællinger, erhvervsberetninger eller interesseområder.
LÆS MERE
Vi ønsker at berige børnene med mangfoldige livserfaringer, der formidles af de mennesker der på egen hånd har gjort sig dem. På denne måde, bliver børnene bevidste om en bred vifte af livsvalg, som de kan spejle sig i, når de drømmer sig ind i deres egen fremtid.
Derudover vil der være brug for mere lavpraktisk hjælp, både forældre imellem og på skolen. Forældreinddragelsen vil således konkret udmønte sig i frivillige arbejdsdage og sociale og faglige arrangementer, hvorved forældrefællesskabet styrkes.

Personale

BRIAN SKAANNING JACOBSEN
Kontakt: bj@lillesyd-friskole.dk
Lærer

ROSE MARIE ERIKSEN
Kontakt: re@lillesyd-friskole.dk
Pædagog

KATRINE MUNK SKOVBO

LEDELSE
FORSTANDER
Jesper Havaleschka er skolens forstander. Han er uddannet lærer og har arbejdet som lærer i folkeskolen inden han tog en kandidat i uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet. Han har blandt andet arbejdet med børn på kanten og i børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
Jesper er desuden en af initiativtagerne til Lillesyd Friskole og derudover far til Annelise som går på skolen.
BESTYRELSE
Skolens bestyrelse består af en gruppe engagerede forældre samt medlemmer af den oprindelige initiativgruppe. Det er en mangfoldig gruppe, hvilket vi oplever som en enorm styrke. Sammen skaber vi grundlaget for en bæredygtig skolegang for vores børn. Som del af forældrekredsen på Lillesyd Friskole kan man blive en del af bestyrelsen ved den årlige generalforsamling.
Medlemmer af bestyrelsen:
Forperson:
Sara Pernille Taasby
LÆS MERE
Næstforperson:
Zia Steinmetz Johansen
Kasserer:
Kristine Thorup
Forældrekredsrepræsentant:
Sandra Piper Olesen
Skolekredsrepræsentant:
Per Slyngborg
Suppleant (skolekredsen):
Lise Palm
SKOLENS ADVISORY BOARD
På Lillesyd Friskole har vi allieret os med nogle af landets førende forskere inden for skole- og uddannelsesområdet. Ved løbende at rådføre os med vores advisory board sikrer vi, at vores visioner og fremtidsplaner er i takt med aktuel viden om udvikling og trivsel hos skolebørn.
Vores advisory board består af:
Ove Korsgaard,
professor emeritus i pædagogik på Aarhus Universitet
Ove har særligt forsket i folkehøjskoler og demokrati. Ove er forfatter til en lang række bøger om blandt andet den Grundtvigianske skoleførelse. Gennem en længerevarende indsats har han ydet et praktisk og teoretisk bidrag til at udvikle og formidle højskole pædagogikken.
Ove har gennem et langt virke som lærer, forstander og formand for Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark i praksis, både med tale og skrift, været medvirkende til at sætte skoleformen i spil og til debat.
I 2019 modtog han Højskolepædagogisk Pris for “i mange år at have fungeret som en regulær enmandshær i arbejdet med at kaste lys over den danske oplysningstradition, sådan som den især har været forbundet med de frie skoler”.
Lucas Cone Lundbye,
Ph.d.-studerende med fokus på uddannelsesteknologi
Lucas’ forskning undersøger private og kommercielle interesser i det offentlige uddannelsessystem. I dialog med lærere, skoleledere, elever og virksomheder forsøger han gennem sit ph.d.-projekt at kortlægge, hvordan ikke-statslige aktører påvirker skolers praksisser, lærer-elev relationer og pædagogiske formål. Hans overordnede interesse- og vejledningsområder inkluderer uddannelsesteknologi, policy-studier, pædagogisk filosofi, kritisk pædagogik, samt forskellige former for involvering af virksomheder og private fonde i uddannelsessektoren.
Brian Degn Mårtensen,
lektor og cand. pæd. i pædagogisk filosofi
Brian er forfatter til bøger og artikler om filosofi, videnskabsteori, pædagogik og undervisning, og er desuden forelæser og foredragsholder i både ind- og udland. Især er Brian kendt for sin kritik af konkurrencestaten, men han har også beskæftiget sig med en række andre temaer – fra videnskabsteori til teologiske spørgsmål. Blandt hans mest læste bøger er Tilblivelse og tilsynekomst, Konkurrencestatens pædagogik og Skolens praksis – tilgange til pædagogik, undervisning og læring.
Nadia Raphael Rathje,
ph.d. stipendiat med projekt om uddannelse for bæredygtig udvikling i skolens praksis, samt tidligere skoleleder på Den Grønne Friskole på Amager
Nadia har en livslang interesse i udvikling af pædagogik og didaktik i både teori og praksis og ikke mindst i samspillet mellem dem. Hun har været lektor i læreruddannelsen og siden været med til at opstarte Den Grønne Friskole på Amager som skoleleder i skolens fem første leveår. Nu forsker hun i, hvad det vil sige at arbejde for bæredygtig udvikling i skolens praksis. Hvordan kan vi forstå og imødekomme de store dilemmaer og udfordringer vores uddannelsessystem står over for, hvis uddannelse skal medvirke til, at vi kan møde vores tids største udfordringer om en mere bæredygtig social, økonomisk og miljømæssig fremtid.
Petra Daryai-Hansen,
lektor i fremmedsprogsdidaktik
Petra Daryai-Hansen er lektor i fremmedsprogsdidaktik og uddannelsesleder for tværdisciplinære kurser og uddannelser ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.
Hun har været involveret i både internationale og nationale forsknings- og udviklingsprojekter inden for feltet fremmedsprogsdidaktik og tidligere sprogstart.
Klara Korsgaard,
Forfatter og tidligere leder af Nationalt Videnscenter for Læsning
Klara er leder, lærer og vejleder med flair for strategisk, pædagogisk-didaktisk undervisnings- og skoleudvikling. Tidligere har Klara siddet som leder for Nationalt Videncenter for Læsning og har skrevet en række bøger omkring opdagende skrivning. Opdagende skrivning bygger på teorien om at børn er klar til at skrive, før de er klar til at læse. Derfor bør introduktionen til det skrevne ord gå gennem skrivningen, fremfor læsningen.





Faciliteter
Skolens faciliteter spreder sig over hele LilleSyds 2,3 hektar store område. Der er rum til fællessang, fordybelse og til udforskning og leg.
Det meste af området er natur, enge og små granskove – køkkenhave og et 120 kvm stort drivhus, orangeri samt dyrehold. Vi har grise, geder, høns og påfugle.
LÆS MERE
Friskolen har fået tildelt det såkaldte ‘trekantsstykke’, som er placeret overfor geder og høns. Der er masser af plads til f.eks at bygge et shelter, lave bålplads og lave skovhave. Her bliver de fysiske faciliteter placeret. På samme mark ligger også skolekontor-hytten.
Noget af undervisningen vil foregå i det store Orangeri, som ligger mellem Gildesal og trekantsstykket. Her vil elever og lærere kunne nyde en kombineret indendørs/udendørs oplevelse og tænde op i den store pejs.
I LilleSyds Gildesal vil der hver morgen kaldes til samling og morgensang. Der er højt til loftet og plads til store armbevægelser. Her er også mulighed for at trække undervisningen indendørs og der er projektor og lærred.
I forbindelse med Gildesalen har vi LilleSyds store industrikøkken, der kan indgå i jord-til-bord-undervisning.
Sidst men ikke mindst har vi forhindringsbanen, som giver god motion og benhårde udfordringer.

Snack- og bålmadsordning
Vi har en ambition om at etablere en fuld madordning alle ugens dage, hvor børnene indgår i madlavningen som del af undervisningen.
Indtil videre har vi én fast ugedag hvor vi laver mad over bål i fællesskab med børnene. Der er eftermiddags grønt og frugt hver dag.
Vi arbejder på at indlejre en grundlæggende forståelse for selvforsyning hos børnene. Derfor dyrker vi selv de råvarer vi skal bruge, i det omfang vi kan
LÆS MERE

priser
Den månedlige skolebetaling for skole inkl. SFO er 2400,-.
For nye børn der starter på 0. klassetrin, tilbyder vi førskole-SFO fra april, i det pågældende skoleår barnet skal starte i skole. Vi anbefaler at tage imod førskole-SFO, da børnene her får særlig pædagogisk omsorg, så de er bedst klædt på til skolestart i august. Prisen på førskole-SFO er 2600,- om måneden.
LÆS MERE
Den tilknyttede skole-SFO og klubordning er en integreret del af friskolen og koster yderligere 550,-, hvori der indgår et beløb på 50,- til friskolens solidaritetspulje. Hverken SFO og klubordning eller snack- og bålmadsordning kan fravælges.
Således beløber de samlede udgifter sig for 1. barn til 2400,-, 2. barn til 2250,- og 3. barn til 2100,- om måneden.

forældrekreds
og skolekreds
LÆS MERE
SKOLEKREDS-ARRANGEMENTER
Skolekredsarrangementerne er åbne for alle uanset tilknytning til friskolen. De er gratis og har til formål, at bidrage til den grundlæggende pædagogiske dialog i lokalsamfundet. Deltagerne er traditionelt en blanding af forældre og fagfolk med tilknytning til grundskolen. Arrangementerne afholdes på Lillesyd, Bjergvej 8, 4681 Herfølge. Der vil være mulighed for at købe kaffe, te og vand.
Eventuelle spørgsmål rettes til forstander Jesper Havaleschka på tlf. 42664570.
TEMA: UDESKOLERUM & MIYAWAKI-SKOV
Afholdes den 26.10 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Signe Schrøder, Projektleder for Skoleskove i Landsforeningen Praktisk Økologi.
Signe vil på dagen introducere os til projektet Skoleskove. Et projekt der har til formål at skabe flere naturlige udeskolerum i de danske grundskoler og bibringe eleverne naturforståelse. Lillesyd Friskole er én af de skoler, der i år deltager i projektet. Målet for de deltagende skoler er at plante en såkaldt Miyawaki-skov. Signe vil fortælle om; Hvad en Miyawaki-skov egentlig er? Hertil hvad det er naturen, som undervisnings- eller læringsrum, kan bibringe undervisningen og børnene.
TEMA: OM DIGITALISERING
Afholdes den 25.01 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Lucas Anthony Lundbye Cone, Ph.d. og adjunkt i pædagogik på Københavns Universitet
Med udgangspunkt i sin forskning i det levede skoleliv med teknologier tager Lucas os med ind i digitaliseringen af grundskolen. Her kommer han til at tegne et billede af en udvikling, der har været præget af forhastet politikudvikling og stærke kommercielle kræfter. En udvikling, der i dag sætter nogle mulighedsbetingelser, der rækker langt udover arbejdet med børnenes digitale dannelse og teknologiforståelse. Lucas vil I sit oplæg spørge, hvordan vi på skoler og i børnelivet generelt kan medtænke digitale teknologier som aktører i opdragelse og undervisning på måder, der modstår opmærksomhedsøkonomiens logikker om fastholdelse og pædagogisk monopolisering.
TEMA: TIDLIG FREMMEDSPROGSTART & FLERSPROGETHEDSDIDAKTIK
Afholdes den 23.05 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Petra Daryai-Hansen, Lektor i fremmedsprogsdidaktik på Københavns Universitet
Petra introducerer os til begreberne ’tidlig sprogstart’ og ’flersprogethedsdidaktik’. Dermed til den forskning og de argumenter der er for at starte fremmedsprogene tidligere end normalt ift. den gængse fagrække og hvordan der kan brygges bro mellem sprog i den tidligere sprogstart. Med Petra spørger vi; Hvad indebærer tidlig sprogstart og flersprogethedsdidaktik? Hvad vindes – og hvordan? Hvordan passer tilgangene ind i skolens hverdag? Og, ikke mindst, hvilken særlig didaktik påkalder tilgangene sig?

vedtægter
Skolens vedtægter er vedtaget den 13. februar 2023 og godkendt af Undervisningsministeriet den 27. april 2023 samt offentliggjort på hjemmesiden den 28. april 2023.
Du kan læse vedtægter for Lillesyd Friskole her:
skolens VISION
Vores ambition er at medskabe ansvarsfulde verdensborgere med bæredygtige livssyn. Dette gælder både i forhold til børnenes eget mentale helbred, deres nysgerrighed og kritiske refleksionsevne. Selvindsigt og selvværd styrkes ved at give børnene en forudsætning for udsyn. Hermed lærer børnene at finde og udvikle deres roller i fællesskaber på lokalt og globalt plan. Vi ønsker at klæde børnene på til at kunne navigere og indgå i en foranderlig og globaliseret verden og give dem værktøjer, der øger deres muligheder for at ændre på verdens klimamæssige og teknologiske udfordringer.
LÆS MERE
Vi fokuserer på dialogbaseret undervisning, hvor medbestemmelse, anerkendelse og ansvar hjælper børnene til at blive proaktive og dermed i stand til selv at kunne løse praktiske og sociale problemer. Dette sker med støtte fra og i samspil med kompetente og nærværende voksne.
Undervisning i naturen giver en naturlig løsningsorienteret tilgang til udfordringer på et praktisk såvel som et abstrakt plan. Dermed bliver børnene ikke kun bedre til at reparere i stedet for at erstatte, men også øvet i at tænke mere åbensindet og abstrakt på intellektuelle og følelsesmæssige udfordringer.
Det er vigtigt for os at give børnene en stemme og et medansvar for egen udvikling, og samtidig at være opmærksomme på, at værne om deres ret til at være børn og give slip på kontrollen. Nysgerrighed og fantasi er kardinalpunkter i undervisning og samvær Vi tror på, at denne tilgang fordrer børnenes engagement og vi lægger stor vægt på at både børn og voksne bevarer deres barnlige begejstring ved at undersøge, lære og udvikle.
På Lillesyd Friskole er vi overbeviste om at en motivation, der er bæredygtig, skal komme indefra. Derfor ønsker vi at skabe et læringsmiljø, hvor ønsket om at lære er baseret på barnets egen motivation og ikke krav udefra. Med denne tankegang tror vi således på, at vi giver børnene et solidt fundament for at træffe gode valg for både sig selv og andre.


grundtvigkoldske rødder
Med vores Grundtvig-koldske værdiafsæt lægger vi vægt på at skabe et skoleliv, der resonerer med det egentlige levede liv, den frie opbyggelige samtale og gensidig erfaringsudveksling på tværs af aldersskel, køn, og position. Undervisningens mål må ikke blokere for barnets iboende nysgerrighed, men derimod skabe rum for at denne kan blomstre.
LÆS MERE
Dette fokus betyder konkret at skolens voksne er fleksible i tilrettelæggelsen af dagens undervisning, idet vi på Lillesyd Friskole prioritere tid og rum til at gribe de unikke input børnene bidrager med. I praksis kan dette betyde, at et uventet fund af sommerfuglelarver ikke anses om en forstyrrelse men en kærkommen mulighed for at gøre undervisningen interessant og relaterbar.
Forældreinddragelse
Lillesyd Friskole er skabt af forældrenes engagement, frivillighed og initiativ.
Som forælder på skolen er man en del af fællesskabet, der både er med til at definere skolens indhold og sørge for at rammerne omkring undervisningen er gode.
Da vi er en Grundtvig-Koldsk funderet skole, inviterer vi forældre såvel som bedsteforældre til at bidrage til undervisningen med livsfortællinger, erhvervsberetninger eller interesseområder.
LÆS MERE
Vi ønsker at berige børnene med mangfoldige livserfaringer, der formidles af de mennesker der på egen hånd har gjort sig dem. På denne måde, bliver børnene bevidste om en bred vifte af livsvalg, som de kan spejle sig i, når de drømmer sig ind i deres egen fremtid.
Derudover vil der være brug for mere lavpraktisk hjælp, både forældre imellem og på skolen. Forældreinddragelsen vil således konkret udmønte sig i frivillige arbejdsdage og sociale og faglige arrangementer, hvorved forældrefællesskabet styrkes.

Personale

BRIAN SKAANNING JACOBSEN
Kontakt: bj@lillesyd-friskole.dk
Lærer

ROSE Marie ERIKSEN
Kontakt: re@lillesyd-friskole.dk
Pædagog

KATRINE MUNK SKOVBO
LEDELSE
FORSTANDER
Skolens forstander:
Jesper Havaleschka
Jesper er uddannet lærer og har arbejdet som lærer i folkeskolen inden han blev uddannet kandidat i uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet. Han har blandt andet arbejdet med børn på kanten og i børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune.
Jesper er desuden en af initiativtagerne til Lillesyd Friskole og derudover far til Annelise som går på skolen.
BESTYRELSE
Skolens bestyrelse består af en gruppe engagerede forældre samt medlemmer af den oprindelige initiativgruppe. Det er en mangfoldig gruppe, hvilket vi oplever som en enorm styrke. Sammen skaber vi grundlaget for en bæredygtig skolegang for vores børn. Som del af forældrekredsen på Lillesyd Friskole kan man blive en del af bestyrelsen ved den årlige generalforsamling.
Medlemmer af bestyrelsen:
Forperson:
Sara Pernille Taasby
LÆS MERE
Næstforperson:
Zia Steinmetz Johansen
Kasserer:
Kristine Thorup
Forældrekredsrepræsentant:
Sandra Piper Olesen
Skolekredsrepræsentant:
Per Slyngborg
Suppleant (skolekredsen):
Lise Palm
SKOLENS ADVISORY BOARD
På Lillesyd Friskole har vi allieret os med nogle af landets førende forskere inden for skole- og uddannelsesområdet. Ved løbende at rådføre os med vores advisory board sikrer vi, at vores visioner og fremtidsplaner er i takt med aktuel viden om udvikling og trivsel hos skolebørn.
Vores advisory board består af:
Ove Korsgaard,
professor emeritus i pædagogik på Aarhus Universitet
Ove har særligt forsket i folkehøjskoler og demokrati. Ove er forfatter til en lang række bøger om blandt andet den Grundtvigianske skoleførelse. Gennem en længerevarende indsats har han ydet et praktisk og teoretisk bidrag til at udvikle og formidle højskole pædagogikken.
Ove har gennem et langt virke som lærer, forstander og formand for Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark i praksis, både med tale og skrift, været medvirkende til at sætte skoleformen i spil og til debat.
I 2019 modtog han Højskolepædagogisk Pris for “i mange år at have fungeret som en regulær enmandshær i arbejdet med at kaste lys over den danske oplysningstradition, sådan som den især har været forbundet med de frie skoler”.
Lucas Cone Lundbye,
Ph.d.-studerende med fokus på uddannelsesteknologi
Lucas’ forskning undersøger private og kommercielle interesser i det offentlige uddannelsessystem.
I dialog med lærere, skoleledere, elever og virksomheder forsøger han gennem sit ph.d.-projekt at kortlægge, hvordan ikke-statslige aktører påvirker skolers praksisser, lærer-elev relationer og pædagogiske formål.
Hans overordnede interesse- og vejledningsområder inkluderer uddannelsesteknologi, policy-studier, pædagogisk filosofi, kritisk pædagogik, samt forskellige former for involvering af virksomheder og private fonde i uddannelsessektoren.
Brian Degn Mårtensen,
lektor og cand. pæd. i pædagogisk filosofi
Brian er forfatter til bøger og artikler om filosofi, videnskabsteori, pædagogik og undervisning, og er desuden forelæser og foredragsholder i både ind- og udland.
Især er Brian kendt for sin kritik af konkurrencestaten, men han har også beskæftiget sig med en række andre temaer – fra videnskabsteori til teologiske spørgsmål. Blandt hans mest læste bøger er Tilblivelse og tilsynekomst, Konkurrencestatens pædagogik og Skolens praksis – tilgange til pædagogik, undervisning og læring.
Nadia Raphael Rathje,
ph.d. stipendiat med projekt om uddannelse for bæredygtig udvikling i skolens praksis, samt tidligere skoleleder på Den Grønne Friskole på Amager
Nadia har en livslang interesse i udvikling af pædagogik og didaktik i både teori og praksis og ikke mindst i samspillet mellem dem. Hun har været lektor i læreruddannelsen og siden været med til at opstarte Den Grønne Friskole på Amager som skoleleder i skolens fem første leveår. Nu forsker hun i, hvad det vil sige at arbejde for bæredygtig udvikling i skolens praksis. Hvordan kan vi forstå og imødekomme de store dilemmaer og udfordringer vores uddannelsessystem står over for, hvis uddannelse skal medvirke til, at vi kan møde vores tids største udfordringer om en mere bæredygtig social, økonomisk og miljømæssig fremtid?
Petra Daryai-Hansen,
lektor i fremmedsprogsdidaktik
Petra Daryai-Hansen er lektor i fremmedsprogsdidaktik og uddannelsesleder for tværdisciplinære kurser og uddannelser ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.
Hun har været involveret i både internationale og nationale forsknings- og udviklingsprojekter inden for feltet fremmedsprogsdidaktik og tidligere sprogstart.
Klara Korsgaard,
Forfatter og tidligere leder af Nationalt Videnscenter for Læsning
Klara er leder, lærer og vejleder med flair for strategisk, pædagogisk-didaktisk undervisnings- og skoleudvikling. Tidligere har Klara siddet som leder for Nationalt Videncenter for Læsning og har skrevet en række bøger omkring opdagende skrivning. Opdagende skrivning bygger på teorien om at børn er klar til at skrive, før de er klar til at læse. Derfor bør introduktionen til det skrevne ord gå gennem skrivningen, fremfor læsningen.






Faciliteter
Skolens faciliteter spreder sig over hele LilleSyds 2,3 hektar store område. Der er uderum til fællessang, fordybelse og til udforskning og leg.
Det meste af området er natur, enge, søer og små granskove – køkkenhave og et 120 kvm stort drivhus, orangeri samt dyrehold. Vi har grise, geder, får, høns, katte, kaniner og påfugle. Disse uderum er vores primære underivsningslokaler, skolegård og fordybelsesrum.
LÆS MERE
Som udeskole er vi udenfor 90 procent af tiden. Når vejret er værst eller når det fagligt og praktisk giver bedre mening kan vi søge ly, i vores “langhus”, tipier, orangeri. Vi har også mulighed for at anvende LilleSyds gildesal, hvor der er højt til loftet og plads til store armbevægelser. Her er også mulighed for at trække undervisningen indendørs, da der er projektor og lærred.
I forbindelse med Gildesalen har vi LilleSyds store industrikøkken, der indgår i jord-til-bord-undervisningen.
Lillesyd Friskole er i konstant udvikling og vi arbejder hele tiden på at udvide skolen så vi hvert år kan bygge endnu et klassetrin på. Byggeplaner for skolens færdige udtryk og faciliteter er noget vi arbejder på løbende og som forælder på en nystartet skole som vores kan man få indflydelse på hvordan skolen skal udforme sig.
Snack- og bålmadsordning
Vi har en ambition om at etablere en fuld madordning alle ugens dage, hvor børnene indgår i madlavningen som del af undervisningen.
Indtil videre har vi én fast ugedag hvor vi laver mad over bål i fællesskab med børnene. Der er eftermiddags grønt og frugt hver dag.
Vi arbejder på at indlejre en grundlæggende forståelse for selvforsyning hos børnene. Derfor dyrker vi selv de råvarer vi skal bruge, i det omfang vi kan.
LÆS MERE


Priser
Den månedlige skolebetaling for skole inkl. SFO er 2400,-.
For nye børn der starter på 0. klassetrin, tilbyder vi førskole-SFO fra april, i det pågældende skoleår barnet skal starte i skole. Vi anbefaler at tage imod førskole-SFO, da børnene her får særlig pædagogisk omsorg, så de er bedst klædt på til skolestart i august. Prisen på førskole-SFO er 2600,- om måneden.
LÆS MERE
Den tilknyttede skole-SFO og klubordning er en integreret del af friskolen og koster yderligere 550,-, hvori der indgår et beløb på 50,- til friskolens solidaritetspulje. Hverken SFO og klubordning eller snack- og båldmadsordningen kan fravælges.
Således beløber de samlede udgifter sig for 1. barn til 2400,-, 2. barn til 2250,- og 3. barn til 2100,- om måneden.
Ved en eventuel udmeldelse faktureres der for indeværende måned + 1 måned.
Forældrekreds og Skolekreds
LÆS MERE
SKOLEKREDSarrangementer
Eventuelle spørgsmål rettes til forstander Jesper Havaleschka på tlf. 42664570.
TEMA: UDESKOLERUM & MIYAWAKI-SKOV
Afholdes den 26.10 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Signe Schrøder, Projektleder for Skoleskove i Landsforeningen Praktisk Økologi.
Signe vil på dagen introducere os til projektet Skoleskove. Et projekt der har til formål at skabe flere naturlige udeskolerum i de danske grundskoler og bibringe eleverne naturforståelse. Lillesyd Friskole er én af de skoler, der i år deltager i projektet. Målet for de deltagende skoler er at plante en såkaldt Miyawaki-skov. Signe vil fortælle om; Hvad en Miyawaki-skov egentlig er? Hertil hvad det er naturen, som undervisnings- eller læringsrum, kan bibringe undervisningen og børnene.
TEMA: OM DIGITALISERING
Afholdes den 25.01 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Lucas Anthony Lundbye Cone, Ph.d. og adjunkt i pædagogik på Københavns Universitet
Med udgangspunkt i sin forskning i det levede skoleliv med teknologier tager Lucas os med ind i digitaliseringen af grundskolen. Her kommer han til at tegne et billede af en udvikling, der har været præget af forhastet politikudvikling og stærke kommercielle kræfter. En udvikling, der i dag sætter nogle mulighedsbetingelser, der rækker langt udover arbejdet med børnenes digitale dannelse og teknologiforståelse. Lucas vil I sit oplæg spørge, hvordan vi på skoler og i børnelivet generelt kan medtænke digitale teknologier som aktører i opdragelse og undervisning på måder, der modstår opmærksomhedsøkonomiens logikker om fastholdelse og pædagogisk monopolisering.
TEMA: TIDLIG FREMMEDSPROGSTART & FLERSPROGETHEDSDIDAKTIK
Afholdes den 23.05 i tidsrummet 19-21.
Oplægsholder: Petra Daryai-Hansen, Lektor i fremmedsprogsdidaktik på Københavns Universitet
Petra introducerer os til begreberne ’tidlig sprogstart’ og ’flersprogethedsdidaktik’. Dermed til den forskning og de argumenter der er for at starte fremmedsprogene tidligere end normalt ift. den gængse fagrække og hvordan der kan brygges bro mellem sprog i den tidligere sprogstart. Med Petra spørger vi; Hvad indebærer tidlig sprogstart og flersprogethedsdidaktik? Hvad vindes – og hvordan? Hvordan passer tilgangene ind i skolens hverdag? Og, ikke mindst, hvilken særlig didaktik påkalder tilgangene sig?


VEDTÆGTER
Skolens vedtægter er vedtaget den 13. februar 2023 og godkendt af Undervisningsministeriet den 27. april 2023 samt offentliggjort på hjemmesiden den 28. april 2023.
Du kan læse vedtægter for Lillesyd Friskole her
KONTAKT
-
Bjergvej 8,
4681 Herfølge - +45 42 66 45 70
- skolekontor@lillesyd-friskole.dk